Campania de vaccinare antirabica la vulpi 01.10.2017 – 01.11.2017

 

Va informam ca incepand cu data de 01.10.2017 va incepe  in judetul nostru campania de vaccinare antirabica cu momeli vaccinale la vulpi prin distributie aeriana, in conformitate cu Hotararea de Guvem nr.55/2008 pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform graficului transmis de ANSVSA, distribuirea aeriana a momelilor vaccinale se va face in judetul nostru in perioada 01.10.2017 – 01.11.2017. Pe cale aeriana, vor fi distribuite 25 momeli/ Km2, pe suprafete intinse de padure, pasuni, terenuri agricole, etc., cu exceptia zonelor locuite, a cursurilor de apa si in zona drumurilor.

Distribuirea manuala la vizuini se va face doar in zonele in care exista vizuini de vulpi. Prioritare vor fi zonele din jurul localitatilor in care au fost confirmate cazuri de rabie(zone rabigene) si zona impadurita de 500 metri din jurul localitatilor.

Timp de doua saptamani dupa distribuirea momelilor trebuie restrictionata circulatia libera a cainilor si pisicilor in zona respectiva, intrucat aceste animale reprezinta competitori pentru momeala. Mentionam ca momelile vaccinale pentru vulpi nu pot fi folosite pentru imunizarea cainilor, vaccinul fiind specific vulpii. De asemenea, in regiunile in care s-au distribuit momeli, vanatoarea va  fi interzisa pentru o perioada de I 4 zile de la distribuirea acestora.

Populația a fost înștiințata prin mass-media si prin afișarea de materiale informative in toate localitățile despre distribuirea momelilor pentru vaccinarea vulpilor, precum si despre conduita care trebuie urmata in cazul in care se gasesc momeli ajunse accidental in alte zone decat cele prevazute in program.

Momeala este cilindrica, de culoare bruna si are invelisul facut dintr-o mixtura de furaje. Fiecare momeala contine un blister de plastic-aluminiu in care se găsește o doza de vaccin (l .8 ml mediu de cultura, virus rabic atenuat si mediu stabilizator). Momeala mai conține 150 mg tetraciclina.

Regula principala, care trebuie respectata de persoanele care gasesc momeli vaccinale, este sa nu le atinga. Daca, totusi, mainile sau alta parte descoperita a corpului vine in contact cu vaccinul, zona respectiva se va spala abundent cu apa s1 sapun.

Daca vaccinul (continutul blisterului de plastic- aluminiu incorporat in momeala) vine in contact cu ochii, nasul, gura, pielea lezionata a omului, trebuie contactat imediat medicuL In acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate   in conformitate cu reglementarile in vigoare, care se refera la expunerea la virusul rabic.

In cazul ingestiei accidentale a momelii vaccinale de catre copii, acestia trebuie sa contacteze urgent medicul de familie sau Directia de Sanatate Publica judeteana.

Posted in Acasa | Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.