Cadrul natural

Principalele aspecte ale reliefului zonei sunt rezultatul acţiunii modelatoare a arterelor hidrografice principale din zona Dâmbovita (Râul Alb si râul Dâmbovita) in contextul unui climat de dealuri pe o geologie specifica.
Aşezarea la poalele masivelor muntoase din nord prezintă o dubla importanta sub raport climatic,adăpost fata de curenţii atmosferici reci de la nord si in al doilea rând prezenta masivelor muntoase prilejuieşte o acumulare mai mare de precipitaţii.

După harta cu repartiţia temperaturii medii anuale,zona se situează intre intervalele de 8-9 grade C. Cele mai coborâte medii lunare se înregistrează in ianuarie(-3 grade C) ,iar cele mai ridicate in luna iulie ( +19 grade C).
Precipitaţiile in zona se caracterizează prin mare variabilitate,in ceea ce priveşte frecventa, intensitatea, durata. Cantitatea medie anuala de precipitaţii este de 914,5mm.Caracterul continental al climei este marcat prin prezenta unor maxime de precipitaţii in mai 134mm, iunie 107mm si un minim in martie 32,9mm.
Solurile pe raza comunei Voinesti sunt influenţate de suportul geologic al bazinului Dâmbovita,noua tipuri si subtipuri de sol. Ca textura pot fi întâlnite soluri nisipoase-lutoase in lunca sau terase joase,lutoase argiloase.
Din punct de vedere geo-botanic,zona se încadrează la păduri de foioase,etajul fagului cu trecere spre conifere in extremitatea nordica; masivele păduroase ocupa suprafeţe mari ale teritoriului,coborând pana in apropierea vetrelor de sat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.