Scurt istoric

Istoria comunei Voinesti
Satele ce compun astăzi comuna Voinesti au fost atestate documentar începând cu 1512 satul Gemenea, 1593 satul Voinesti si terminând cu 1735 Satul Oncesti;comuna Voinesti a fost unul din primele centre ale cooperaţiei romanesti,prin băncile populare infiintate aici. La 1912 comuna Voinesti era reşedinţa de plasa,avea judecătorie,oficiu postal,si un spital. Livezile de pomi fructiferi din Voinesti sunt amintite in documente inca din secolul XVII.

Satul Voinesti
Satul Voinesti este un sat vechi de mosneni,vestit prin pomicultura practicata aici si exista sigur in vremea domniei lui Mihai Viteazul,când au loc primele tranzacţii de pamant in secolul XVIII ,La 1785,la cererea locuitorilor din Voinesti,Cândesti si Dragodănesti, Se ţinea la Voinesti pe moşia Mănăstirii Radu Voda,un târg săptămânal.
Scoală a fost infiintata in 1843,funcţionând cu frecventa destul de slaba in casa invatatorului,deoarece localul clădit din nuiele era neterminat;un an mai târziu, scoala ere construita după modelul tip cu doua odăi si o sala. După 1900 exista o singura scoală cu doua posturi de invatator,unde mai târziu procesul de invatamant se extindea la o scoală mixta cu patru posturi si sapte clase. După 1944 se infiinteaza o cantina si o cooperativa scolara, iar la 12 noiembrie 1945 s-a infiintat gimnaziul unic din Voinești
Căminul cultural „Căpitan Voinea” s-a infiintat in 1939 când se desfăşurau cursuri taranesti si de gospodărie, sezatori ; a fost reorganizat in 1946.
La 1 ianuarie 1950 a fost Înfiinţata Staţiunea de Cercetare si Producţie Pomicola,unitate care in decursul anilor, imprima caracterul unei zone pomicole de inalta ţinuta comunei Voinesti. Aici au fost realizate celebre soiuri de meri,peri si pruni.
Monument arheoIogic -„Cetătuia”-sec.XVIII-IX;
Monumente istorice si ansambluri de arhitectura clasate:
-Biserica Sfinţii Voievozi,Buna Vestire si Cuvioasa Parascheva-Tabaci
1796;
-Biserica Adormirea Maicii Domnului,SF. NICOLAE si Sf,Haralambie 1857;
-Casa Iosefina,sec XIX; -Casa Oprea Sidonia 1874; -Spital Rural 1905.

Satele Gemenea si Oncesti
Satul Gemenea apare adesea in documente cu numele Gemenile si datează din sec.XVI,de când este amintit in documente;la sfârșitul sec XIX, Gemenea era comuna compusa din trei cătune:Gemenea,Bratu-Oncescu si Capul Coastei împreuna cu care avea 1249 locuitori. La 1816 Caragea Vodă dăruieşte bisericii mosnenesti din Gemenea veniturile bâlciului care se ţinea aici la Sf. Nicolae.
Scoală a fost înființata in 1839,când funcționa intr-o odaie clădită din nuiele,madificandu-se in 1844 după planul tip cu doua odăi si o sala.
Satul Oncesti apare la sfârşitul sec XIX,cu numele Bratu-Oncescu ca un cătun al comunei Gemenea in 1814 a fost construita o biserica de lemn intre Valea Rudei si Vâlceaua Bisericii,pe terenul dat de boierii Vărzari,biserica ruinata după 1916.
Monumente si ansambluri de arhitectura(sat Gemenea)
-Biserica Tuturor Sfinţilor-1868
Monumente de arta plastica(sat Gemenea)
-Cruce de piatra-langa monumentul eroilor
Monumente de arta plastica
-Cruce de piatra-langa biserica 1719

Satele Izvoare, Suduleni, Manga, Manjina, Lunca
Satul Izvoare este amintit documentar in 1713 ; Lunca este un sat greu de datat-la 20 octombrie1597,Stanca din Voinești a vândut o latura din Lunca lui Dragomir.
Satul Manga este amintit la 15 iulie 1572 cu prilejul unei vânzări,iar la sfârşitul sec. XIX era cătun al comunei Pietrari.
Manjina a fost mult timp o parte componenta a satului Manga.
Satul Suduleni este un sat vechi din secolul XV,existând in vremea domniei lui Vlad Caiugarul (1482-1495); Scoala a fost înfiinţata in 1842.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.